21 lut 2018

Pizza z Mięsem Mielonym



Pizza z mięsem mielonym

Ciasto

  • 3/4 kubka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Szczypta cukru
  • 2 szklanki mąki

Farsz

Dodatkowo

  • 20 g sera żółtego tartego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Rukola
  • Ulubiony sos


PRZYGOTOWANIE:


Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól i pieprz, cukier, drożdże oraz olej. Mieszam dokładnie. Do miski z mąką wymieszaną z przyprawami wlewam zaczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Najlepiej na około godzinę. Międzyczasie robię farsz.

Na patelnię wlewam olej ok 1 łyżkę. Rozgrzewam. Pora myję drobno siekam dodaję na patelnię. 

Pomidorki drobno siekam dodaję do pora. Na koniec dodaję mięso. Doprawiam. Dodaję natkę pietruszki. Mieszam aż mięso się usmaży. Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Odstawiam z palnika. 

Ogórka kroję w kostkę. Ciasto dzielę na dwie porcję jeśli mamy mała blachę ok 20/30 cm. Na blachę wylewam olej a następnie wsypuję kaszę mannę. Kładę ciasto. Ciasto smaruję koncentratem, solę, posypuję serem żółtym tartym. 

A następnie kładę farsz oraz ogórki. Piekę ok 200 stopniach przez ok 20 min. Podaję z ulubionym sosem i posypaną rukolą.




DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF