28 lut 2018

PULPECIKI WOŁOWE Z PENNE



Uwielbiam penne, a w połączeniu z sosem pomidorowym i pulpecikami smakuje idealnie. 
Dziś polecam pulpeciki wołowe :) 


SKŁADNIKI NA 20 SZTUK Pulpecików :

Klopsiki

🍜400 g mięsa mielonego wołowego
🍜2 tarte marchewki
🍜4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar
🍜1 jajko
🍜3 łyżki bułki tartej
🍜4 łyżki ketchupu
🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
🍜Sól i pieprz do smaku
🍜Mąka ziemniaczana do obtoczenia

Pozostałe

🍜350 ml soku pomidorowego
🍜4 łyżki koncentratu pomidorowego
🍜2 ziela angielskie
🍜2 liście laurowe
🍜1 kostka rosołowa
🍜Sól i pieprz do smaku
🍜2 łyżki natki pietruszki
🍜150 g makaronu np penne


PRZYGOTOWANIE:

Na samym początku przygotowujemy pulpeciki. 
Mięso przekładam do miski, dodaję wszystkie składniki. 
Dokładnie wyrabiam. Formuję małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w mące ziemniaczanej.

 Do garnka o grubym dnie wlewam 2 szklanki wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, 1 kostkę rosołową.
 Zagotowuję. Dodaję klopsiki. 
Zmniejszam ogień. Mieszam co jakiś czas po upływie ok 15 min dodaję makaron i wlewam sok pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze ok 5 min.

Na koniec doprawiam według gustu solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.

Podaję na ciepło.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF