24 wrz 2017

DOMOWA PIZZA Z DOMOWYM SOSEM POMIDROWYM


SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLACHĘ Z PIEKARNIKA:


Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 2 łyżki papryki chilli
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego

Sos pomidorowy

  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku i bazyli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo

  • Salami
  • Ser tarty żółty
  • Ser pleśniowy
  • 1 /2 cebuli
  • 3 ogórki kiszone
  • Szpinak świeży
PRZYGOTOWANIE:

 Składniki ciasta przekładam do miski i dokładnie wyrabiam. Przekładam do lodówki na min 1 godziny.

Między czasie przygotowuję sos. Pomidory umyte przekładam do malaksera.

Cebulę obieram również dodaję do malaksera, wlewam olej, dodaję przyprawy, czosnek i blenduję dokładnie. Następnie sos przelewam do garnka o grubym dnie.

Dokładnie duszę tak by sos się zredukował. Sos studzę.

Wyjmuję ciasto rozwałkowuję przekładam na blachę posmarowaną olejem i posypaną kaszą manną. Na ciasto przekładam sos. Doprawiam.

A następnie przekładam składniki. Piekę ok 45 mon w 160 stopniach.

1 komentarz:

green goodies pisze...

domowa pizza najlepsza :) Twoja wygląda bardzo smakowicie!

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF