SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLACHĘ Z PIEKARNIKA:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 saszetka suchych drożdży
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżki papryki chilli
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
Sos pomidorowy
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majeranku i bazyli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo
- Salami
- Ser tarty żółty
- Ser pleśniowy
- 1 /2 cebuli
- 3 ogórki kiszone
- Szpinak świeży
Składniki ciasta przekładam do miski i dokładnie wyrabiam. Przekładam do lodówki na min 1 godziny.
Między czasie przygotowuję sos. Pomidory umyte przekładam do malaksera.
Cebulę obieram również dodaję do malaksera, wlewam olej, dodaję przyprawy, czosnek i blenduję dokładnie. Następnie sos przelewam do garnka o grubym dnie.
Dokładnie duszę tak by sos się zredukował. Sos studzę.
Wyjmuję ciasto rozwałkowuję przekładam na blachę posmarowaną olejem i posypaną kaszą manną. Na ciasto przekładam sos. Doprawiam.
A następnie przekładam składniki. Piekę ok 45 mon w 160 stopniach.
1 komentarz:
domowa pizza najlepsza :) Twoja wygląda bardzo smakowicie!
Prześlij komentarz