15 wrz 2017

CIASTO Z NEKTARYNKAMI I PISTACJAMI


SKŁADNIKI na keksówkę:


Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 /3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 /2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 110 g masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 20 dag nektarynek
  • 2 łyżki mielonych pistacji lub migdałów

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:

 Do jednej miski wsypuję mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodaję cukier oraz masło. Miksuję dokładnie, następnie dodaję jajka oraz jogurt. Dalej miksuję.

Na koniec dodaję mąkę z drugiej miski. Mieszam.

Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układam obrane i pokrojone w plastry nektarynki.

Kolejno posypuję mielonymi pistacjami można użyć również migdałów. Na koniec łącze składniki kruszonki i dokładnie posypuję ciasto.

Piekę w 180 stopniach ok 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto studzę w formie ok 15 min a następnie przekladam ciasto na kratkę i studzę aż ciasto będzie chłodne.

Smacznego. 












Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF