8 wrz 2017

BUDYNIOWE NALEŚNIKI


Pyszne naleśniki budyniowe, szybkie w wykonaniu, puszyste i bardzo elastyczne. Dziś podałam je z bitą śmietaną 36 % oraz owocami. Polecam. 

Składniki na 12 porcji:
1.5 szklanki wody gazowanej

1.5 szklanki mleka
2 łyżki oleju do ciasta
4 łyżki cukru trzcinowego
1 budyń np. Malinowy
3 jajka
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE: 

 Do miski wbijam jajka i dodaję cukier trzcinowy.

Miksuję na dużych obrotach tak by powstała jednolita masa.

Dodaję mleko, wodę gazowaną, olej oraz budyń i mąkę. Całość jeszcze raz miksuję do połączenia składników tak by nie było grudek.

Jeśli ciasto jest za rzadkie możemy dodać jeszcze trochę mąki.

Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju. Rozgrzewam. Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię.

Smażę z obu stron na rumiano. Podaję z ulubionymi dodatkami. 





 

2 komentarze:

Aleksandra pisze...

Jadłam takie kiedyś, są absolutnie wybitne!

Anonimowy pisze...

A maki ile ?

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF