21 sie 2017

MALINY NA ZIMĘ

Kocham Maliny. Przetwory z malin takie jak soki pomagają mi przetrwać zimowe przeziębienia. Jak tylko mam możliwość robię kilka słoików na zapas. Tym razem udało mi się zrobić 5 słoiczków o pojemności 200 ml. 
Polecam robi się je bardzo szybko. 

SKŁADNIKI na 5 słoiczków po 200 ml:

1 kg Malin 
5 łyżek cukru 
5 słoików po 200 ml 
bawełniana ściereczka
garnek o grubym dnie 

Przygotowanie:

Maliny myjemy. 
Słoiki oraz zakrętki dokładnie myję i osuszam. 
Do słoiczków przekładam maliny , dokładnie je uciskam. 
Do każdego słoiczka wsypuję 1 łyżkę cukru. 
Słoiki dokładnie zakręcam. 
Do garnka przekładam ściereczkę na dno garnka. 
Przekładam słoiki. 
Wlewam wodę do 3/4 wysokości garnka.
Wekuję ok 25-30 min. 
Po upływie tego czasu wyjmuję słoiczki z garnka i odwracam do dołu zakrętkami . Pozostawiam do wystygnięcia. 
Tak słoiczki z malinami mogą przetrwać ok 2-5 lat. 
Polecam.

3 komentarze:

Lena pisze...

Takie maliny w środku zimy to istne zbawianie na przeziębienie :):)

Margaretkaw pisze...

Rewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję :)

GOTOWANIE PATKI pisze...

O TAK :) UWIELBIAM TAKIE MALINY NA ZIMĘ :) OD RAZU ROBI SIĘ CIEPLEJ :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF