26 sie 2017

DOMOWA WĘDLINA Z INDYKA


W sklepach ciężko kupić prawdziwą tradycyjną i bez konserwantów wędlinę. Pyszna domowa wędlina z indyka idealna na każdą okazję. Pyszna i soczysta bez konserwantów. Polecam każdemu. Robi się ją w miarę szybko a smakuje idealnie. 

SKŁADNIKI:

1 kg udźca z indyka
50 dag mięsa mielonego wołowego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki czosnku granulowanego
1 liść laurowy
5 ziel angielskich
 
PRZYGOTOWANIE:

 Udziec z indyka myję. Wycinam zbędne kości. Mięsa rozkrajam wzdłuż tak by tworzył jeden płat. Solę i pieprzę do smaku. Nacieram również czosnkiem. Na środek mięsa kładę mielone mięso wołowe. Dokładnie zawijam i wkładam do siatki przeznaczonej do pieczenia mięsa. Wstawiam do lodówki na ok 12 godzin.

Następnie mięso w siatce zawijam dodatkowo folią. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez ok 60 min a następnie przez 20 min w 180 stopniach.

Mięso po upieczeniu wyjmuję z foli. Zostawiam w siatce i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładam do lodówki na minimum 6 godzin.

Mięso wtedy będzie lepiej się kroiło.

Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF