13 lip 2017

DOMOWA CHAŁWA SEZAMOWA



Pyszna , zdrowa ,domowa chałwa sezamowa. Robi się ją bardzo szybko a potrzebujemy tylko 2 słkadników. Polecam idealny zamiennik chałwy sklepowej w której możemy znaleźć konserwanty i dużo cukru. 

SKŁADNIKI: na ok 8 foremek

300 g sezamu
4 łyżki miodu
Silikonowe foremki
PRZYGOTOWANIE:

 Sezam prażymy na suchej patelni na małym ogniu. Sezam musi lekko zciemnieć ale trzeba uważać by się nie spalił. Następnie zdejmujemy z patelni, przesypujemy do miseczki do przestygnięcia.

Następnie przesypujemy do malalsera lub blendujemy na plastyczna masę. Następnie dodajemy miód i mieszamy dokładnie.

Całą masę przekładamy np do foremek silikonowych i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

pycha taka domowa chałwa :) ale chyba 4 łyżki miodu, a nie sezamu ;D pozdrawiam

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF