26 maj 2017

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE

Uwielbiam placki ziemniaczane. Takie chrupiące a zarazem lekkie. Dziś zapraszam na placki po mojemu. :)


SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
1 pęczek kopru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżka papryki czerwonej ostrej
olej do smażenia np rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki obieram a następnie myję. Ziemniaki trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam aż ziemniaki puszczą sok.

Odcedzam z nadmiaru płynów. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, czosnkiem oraz papryką.

Ząbki czosnku obieram a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Koper myję a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję pozostałe skaładniki. Mieszam.

Rozgrzewam olej na patelni, za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta. Smażę na rumiano z obu stron. Przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję z ulubionymi składnikami. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF