17 kwi 2017

SERNIK Z MALINAMI


Kolejną propozycją sernika jest Sernik z Malinami na kruchym spodzie. Uwielbiam ten sernik nie dość , że jest wilgotny to również  lekko kwaskowy dzięki malinom. Idealnie smakuje podany z kawą czy herbatą. Polecam. Smacznego. 

SKŁADNIKI:

Ciasto


150 g mąkipszennej
60 g masła
20 g cukru
1 jajko

Masa


4 jajka
1/2 kg sera z wiaderka
150 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej
1 /2 kostki margaryny
1 /2 op cukru wanilinowego
szczypta soli
1/2 słoika powideł malinowych

PRZYGOTOWANIE:
 Składniki ciasta łącze ze sobą. Wyrabiam jednolitą kulkę. Owijam ciasto folią spożywczą. Wkładam do lodówki na ok 30 min. po tym czasie ciasto dokładnie rozwałkowuję na ok 0.5 cm.

Przekładam do foremki tak by ciasto wystawało zza foremkę. Ciasto smaruję powidłami malinowymi. Następnie przygotowuję masę serową. Jajka rozbijam.

Dzielę na białka i żółtka. Białka z dodatkiem szczypty soli rozbijam na sztywną pianę. Ser ucieram z cukrem, margaryną. Następnie dodaję żółtka. Mieszam.

Na koniec dodaję pianę. Za pomocą drewnianej łyżki mieszam delikatnie z masą serową. Następnie przekładam do foremki. Przykrywam bokami ciasta.

Piekę ok 55 min w 180 stopniach. Studzę ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wierzch ciasta można udekorować polewą np. Toffi. Smacznego.


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF