17 kwi 2017

SCHAB ZE ŚLIWKĄ PIECZONY W MLEKU


Kolejną moją propozycją na idealną wędliną jest schab pieczony w mleku ze śliwką . Polecam każdemu nie tylko na Święta. 

SKŁADNIKI:


 

Mięso


1 kg schabu bez kości
100 g śliwek suszonych
1 l mleka

Marynata


1 łyżka papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki chilli
2 łyżki czosnku granulowanego
Pieprz i sól do smaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego

PRZYGOTOWANIE:
 
 Mięso myję a następnie wycieram ręcznikiem apierowym.

Za pomocą noża robię dziurę wzdłuż mięsa. Faszeruje śliwkami.

W osobnej miseczce przygotowuję marynatę. Nacieram mięso.

Mięso zawijam folią aluminiową. Wkładam do lodówki na noc lub na 12 godz.

Następnie mięso wyjmuję z foli i przekładam do foremki lub żaroodpornego naczynia.

Wlewam mleko do 3/4 wielkości mięsa. Piekę ok 120 min w 180 stopniach, co jakiś czas polewam sosem.

Po upieczeniu, kiedy mięso wystygnie. Zawijam folią aluminiową i wkładam do lodówki ok 12 godzin przed podaniem. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF