20 kwi 2017

PIERSI KACZKI W MALINACH


SKŁADNIKI dla 2 osób:
 
2 piersi z kaczki
2 jabłka
4 łyżki powideł malinowych

Marynata


1 łyżka miodu
1 łyżeczka sos sojowy
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej

PRZYGOTOWANIE:

 Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łącze ze sobą. Skórkę nacinam dokładnie. Nacieram mięso. Wkładam do lodówki na ok 12 godzin.

Po uplywie tego czasu, wyjmuję mięso. Jabłka myję kroję w plastry. Na dno keksówki lub naczynia żaroodpornego wykładam jabłka.

Kładę piersi kaczki. Smaruję powidłami malinowymi. Wkładam do piekarnika na 70 min w 180 stopniach. Co jakiś czas polewam sosem który powstał podczas pieczenia.

Podaję z pieczonymi ziemniakami czy kaszami.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF