Poraz kolejny użyłam znakomitych przypraw firmy EVITA, ze sklepu smakorientu.com.
Uwielbiam, pyszny smak i naturalność tych przypraw. Tikka masala z cukinią, idealna i bardzo wyrazista. Podałam ją z kaszą owsianą. Lekko i zdrowo oraz cycąco. Polecam :)
Tikka Masala - brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.Grillowany lub smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło.
SKŁADNIKI:
Mięso i marynata
- 2 filety z kurczaka pojedyncze
- 1 łyżka curry EVITA
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 /3 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kozieradki EVITA
Gulasz
- 1 papryka np. Żółta
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek kolendry lub pietruszki
Dodatkowo
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 torebki kaszy owsianej
Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę.
Obtaczam w przyprawach .
Pozostawiam w lodówce na ok 30min. Międzyczasie obieram warzywa i kroję w mniejsze kawałki. Paprykę również kroję w mniejsze części.
Na rozgrzaną patelnię daje 2 łyżeczki oleju kokosowego a następnie kładę kurczaka. Mięso smażę na rumiano. Następnie dodaję warzywa i 100 ml wody. Duszę całość ok 5 min.
Następnie dodaję przyprawy, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe.
Całość duszę jeszcze ok 5 min co jakiś czas mieszając.
Na koniec posypuję drobno posiekaną kolendrą. Podaję z kaszą owsianą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz