6 gru 2016

ZAPIEKANKA Z KASZĄ ORKISZOWĄ ORAZ KURCZAKIEM

W ten Mikołajkowy, śnieżny wieczór chcę Wam zaproponować przepyszną zapiekankę z kurczaka i kaszy orkiszowej. Dzięki znakomitym przyprawą  EVITA,  zapiekanka ta ma wyrazisty i niepowtarzalny smak.
Przyprawy, które użyłam oraz wiele innych, możecie kupić w sklepie www.smakorientu.com  . Zapraszam i Polecam :) 



SKŁADNIKI: dla 2 osób

Zapiekanka: 
1 Woreczek kaszy orkiszowej  
1 Filet z kurczaka 
10 Pieczarek
1/2 Por
1 Czerwona papryka 
przyprawy: 
2 Łyżki EVITA Shoarma Biała 
2 Łyżki EVITA Sól Cebulowa 
1 Łyżka EVITA Kozieradka 
1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony 
Olej do smażenia 

Sos:
 50g Masła
100g Mąki 
200 ml Mleka
15 dag Sera żółtego tartego 

Przyprawy:
1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony 
1 Łyżka EVITA Sól Cebulowa 
1 Łyżka EVITA Estragon
1 Łyżka EVITA Czosnek Niedźwiedzi 

Dodatkowo:
1 Łyżka EVITA Estragon 

PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Następnie dodaję EVITA Shoarma Biała  i mieszam dokładnie. Pora obieram i kroję bardzo drobno. Następnie paprykę czerwoną myję i drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej a następnie smażę filet z kurczaka na rumiano. Następni dodaję pora i paprykę oraz pozostałe przyprawy EVITA. Mieszam i duszę ok 1 minuty. Kaszę orkiszową gotuję tak jak w instrukcji ok 15 min w osolonej wodzie. Farsz dokładnie ze sobą mieszam.
Następnie  przygotowuję sos. W garnku o grubym dnie roztapiam masło. Następnie dodaję stopniowo mąkę. Mieszam ok 1 minuty. Po upływie tego czasu wlewam mleko i dodaję przyprawy. Mieszam ok 1 min i dodaję tarty ser. Mieszam aż sos będzie gęsty. 
W naczyniu do zapiekania przekładam farsz a następnie polewam sosem. 
Na koniec całość posypuję EVITA Estragonem. 
Smacznego.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

REWELACJA na pewno zrobię i te przyprawy, wyglądają super.

katarakty pisze...

Przyprawy widać są bardzo fajne. Muszę spróbować.

tylkojedzenie pisze...

Ciekawa zapiekanka i ta kasza, coś fajnego i nowego.

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF