18 gru 2016

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM



SKŁADNIKI:

ciasto


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 opakowania drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • sól i pieprz

farsz


  • 1 filet z kurczaka podwójny
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 15 gad sera żółtego tartego
  • sól i pieprz
  • do mięsa:sól , pieprz, papryka, czosnek granulowany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

dodatkowo


  • 50 m mleka
  • suszona bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min.

W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane.

Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję.

Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku.

Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze).

Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki.

Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego





Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF