SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g makaronu spaghetti
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 dag pieczarek
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczka pieprzu,
- 1/3 łyżeczki chilli,
- 1/2 łyżeczki bazyli,
- 1/2 łyżeczki natki pietruszki
- 10 dag sera żółtego
Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam.
Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty.
Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby.
Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron mieszam z sosem i podaje posypany serem lub polany sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz