17 lis 2016

PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ


SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 150ml ciepłej wody
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta cukru trzcinowego
  • Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona

Farsz

  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag miesa mielonego z indyka
  • 1/3 pora
  • Garść rukoli
  • Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki chilli

Dodatkowo

  • 1/2 kulki Mozzarella
  • Olej do polania blachy
  • Bułka tarta do podsypania
 
 PRZYGOTOWANIE:


 Do miski wlewam ciepłą wodę i mleko, dodaję suche drożdże. Mieszam dokładnie dodaję szczypte cukru i mąkę. Na koniec dodaję przyprawy. Zagniatam ciasto i odstawiam na ok 20min.

Międzyczasie przygotowuję mięso. Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Smażę dodaję pokrojono drobno por. Doprawiam.

Pieczarki myję i kroję w kostkę lub plastry. Dodaję do mięsa s.. Smażę ok 3min.Mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam.

Ciasto dzielę na 2 części. Ciasto rozwałkowuję cienko. Blachę polewam olejem i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam na blachę.

Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym. Posypuję przyprawami i mozzarellą. Dodaję farsz. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Wymiar mojej blachy to 20 na 28 cm.

Po upieczeniu pizzy posypuję rukolą. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF