15 lis 2016

PIEROGI MAMY MARIOLKI

Dziś kolejny przepyszny przepis z wykorzystaniem Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny oraz Polskiego Oleju Rzepakowego. Ciasto na pierogi to ciasto mojej mamy Marioli która od zawsze z niego korzysta i nie dziwie się bo pierogi mogę śmiało powiedzieć są IDEALNE.
Wyszło rewelacyjne. Zapraszam do wypróbowania. Polecam.




SKŁADNIKI na ok 70 sztuk

CIASTO:



1 Kg Mąka Szymanowska

2 Jajka

500 ml gorącej wody

1 łyżka Polski Olej Rzepakowy

szczypta soli



FARSZ:

1/2 Kg Fileta z Kurczaka

2 Cebule

1 Jajko

Natka Pietruszi

Sól i Pieprz do smaku

1 Ząbek Czosnku

3 Łyżki Polski Olej Rzepakowy 


DO POLANIA:

2 Cebule

3 Paski Boczku Wędzonego

sól i pieprz



DODATKOWO:

3 l Wody

5 Łyżek Polski Olej Rzepakowy





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 


Na samym początku przygotowuję farsz.
 Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę.
 Mięso mielę w maszynce do mięsa.
 W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażę by cebul była rumiana.
 Natkę pietruszki drobno siekam. 
Składniki farszu łączę ze sobą dodając surowe jajko oraz przyprawy.

Na blat wysypuję mąkę.
 Po środku robię dziurę i wbijam jajka oraz wlewam olej. Stopniowo wlewam wodę. Zagniatam.
 Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3 porcję.
 Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką by nie wyschły.
 Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm grubości. Wycinam krążki o średnicy ok 4 cm. Na każdy krążek za pomoc łyżeczki kładę zimny farsz. Składam na pół i sklejam. Pierogi nabierają kształtu półksiężyca.
 Do gotującej wody wlewam 5 łyżk Polskiego Oleju Rzepakowago, dzięki niemu pierogi się nie skleją. Wkładam max 10 sztuk pierogów, gotuję ok 7-8 min.

Między czasie przygotowuję duszoną cebulkę z boczkiem. Cebulę drobno kroję.
 Do garnka wlewam olej a następnie wrzucam pokrojony boczek i cebulę oraz przyprawy. Duszę ok 4-5 min na małym ogniu.

Ugotowane pierogi polewam olejem z cebulką i boczkiem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF