SKŁADNIKI:
Frytki
- 50 dag dużych ziemniaków
- Przyprawy:czosnek, papryka czerwona, pieprz, wegeta
- Olej rzepakowy ok 2 łyżek.
Sos
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 lyzki posiekanej świeżej bazyli lub suszonej bazyli
- Sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, pieprzem i wegetą. Mieszam dokładnie tak by każda frytka była odpowiednio doprawiona.
Następnie frytki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 min.
Składniki sosu łącze ze sobą. Frytki podaję z sosem
4 komentarze:
Ale mi narobiłaś smaka!
Zapraszam do wypróbowania:)
Kocham takie frytki. Ten przepis na pewno nie będzie mi obcy. Pozdrawiam
Znakomite. I to zdjęcie. mniam.
Prześlij komentarz