25 paź 2016

TARTA Z TUŃCZYKA NA FRANCUKIM CIEŚCIE

A może tak TARTA? o tak:) Dziś proponuję Tartę z Tuńczykiem i Oliwkami. Zapraszam.




SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 puszki tuńczyka w wodzie
15 oliwek czarnych
6 ogórków konserwowych lub w musztardzie
1 cebula
Natka pietruszki
1 mozzarella
2jajka
3 łyżki śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku
Czosnek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto francuskie rozkładam w foremce. Następnie w oddzielnej misce wkładam śmietanę, jaja, ser mozzarella pocięty już drobno oraz pietruszkę i dodaję przyprawy.

Oliwki drobno kroję dodaję do miski. Cebulę i czosnek kroję drobno dodaję do farszu.

Całość dokładnie mieszam. Na ciasto francuskie wyglądam tuńczyka. Ogórki drobno siekam i posypuję rybę. Na koniec dodaję cały farsz. Z resztek ciasta francuskiego robię kratkę.

Wkładam do piekarnika na 30 min góra - dół na 160 stopni. Podaję od razu z sosem pomidorowym lub czosnkowym.


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF