25 paź 2016

DROBIOWA WATRÓBKA Z DUSZONĄ CEBULKĄ

Bardzo dawno nie jadłam Wątróbki. Będąc w Polsce stwierdziłam, że muszę ją zrobić. I tak powstała tradycyjna wątróbka w duszonej cebuli. Wątróbkę moczyłam całą noc w mleko dzięki temu była miękka i delikatna. Polecam.

SKŁADNIKI:

500 g wątróbki drobiowej

2 cebule

500 ml Mleka 

Natka pietruszki

Masło klarowane

Sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Wątróbkę myję i w razie potrzeby kroję na mniejsze części. Myję. Następnie przekładam do miski i zalewam mlekiem. Wkładam do lodówki na całą noc.
Wątróbkę wyciągam z lodówki, następnie do osobnej miski wsypuję mąkę.
Cebulke drobno siekam. Natkę również drobno siekam.
W rozgrzanym garnku wlewam masło klarowane. Nastepnie wrzucam cebulkę. Cebulę doprawiam solą i pieprzem, odstawiam aż cebula będzie rumiana.
Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam masło klarowane. Każdy kawałek wątróbki obtaczam w mące i smażę na patelni aż będzie złocista. Następnie dodaję podduszoną cebulkę. 
Całość dokładnie mieszam i odstawiam z palnika. Podaję na ciepło.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Kocham wątróbkę drobiową zwłaszcza z cebulką. Nigdy nie moczyłam w mleku, Chętnie wypróbuje. Pozdrawiam

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF